Social Icons

twitter facebook linkedin rss feed email

'1 Click This Ads Can Generate Our Income'

Advertisement

Advertisement

Tuesday, April 29, 2014

BERITA: Dasar kuota rumah 70 peratus untuk Bumiputera adil


Dasar kuota rumah 70 peratus untuk Bumiputera adil - MB Perlis

KANGAR: Dasar penetapan kuota pemilikan rumah iaitu 70 peratus Bumiputera dan 30 peratus untuk bukan Bumiputera (70-30) bagi setiap projek yang dilaksanakan di Perlis adalah untuk mewujudkan keadilan dan tidak mengenepikan hak mana-mana kaum, kata Menteri Besar, Azlan Man.

Katanya, jika mengikut komposisi kaum, kuota yang sepatutnya ditetapkan adalah 90-10 kerana 90 peratus penduduk Perlis adalah Bumiputera dan bukan Bumiputera cuma 10 peratus.

Azlan (BN-Pauh) yang menjawab pertanyaan Chan Ming Kai (PKR-Indra Kayangan) semasa membahaskan Rang Undang-Undang Perbekalan Tambahan Yang Pertama (2013) Tahun 2014 pada sidang Dewan Undangan Negeri di sini hari ini menegaskan dasar itu yang mula diguna pakai tahun lalu bukan bermakna kerajaan negeri mengamalkan sentimen perkauman.Chan sebelum itu mencabar supaya kerajaan negeri menjawab bahawa dasar itu melampau, tidak menguntungkan pemaju selain golongan Bumiputera tidak berupaya membeli semua kuota yang diperuntukkan kepada mereka.

Wakil PKR itu juga mendakwa Bumiputera sebaliknya lebih suka membeli kuota bukan Bumiputera kerana dapat menjualnya dengan harga lebih tinggi selepas beberapa tahun.

Pada satu tahap Chan yang tidak berpuas hati dengan jawapan Azlan berkaitan dasar perumahan bangun untuk menyoal Menteri Besar itu namun Azlan tidak memberi laluan kerana mahu menjawab semua tuduhan wakil PKR itu dan perkara-perkara yang dibangkitkan dalam Dewan.
Sebelum dasar baharu itu dilaksanakan, kuota pemilikan rumah adalah 60-40 bagi tanah pegangan antarabangsa.

Menurut Azlan kajian yang dibuat mendapati permintaan rumah oleh Bumiputera di Perlis telah meningkat dan unit-unit yang diperuntukkan kepada mereka termasuk lot-lot komersial tidak mencukupi.

"Jika ikut prinsip penawaran dan permintaan sampai bila akan wujud keadilan kerana kuasa beli bukan Bumiputera lebih tinggi. Kuota ini adalah mengikut keperluan," katanya.

Azlan berkata, kira-kira separuh daripada lebih 810 kilometer persegi negeri Perlis diwartakan sebagai kawasan pertanian atau pengeluaran makanan oleh Majlis Keselamatan Makanan Negara.

"Oleh sebab itu kerajaan negeri membuat zon bagi kawasan pembangunan untuk perumahan dan komersial. Bangunan yang dibina secara haram akan dikenakan tindakan," katanya. 

Bernama

0 comments:

Post a Comment